За SpeakOut

За SpeakOut

Иницијатива од млади за млади за подобрување на менталното здравје преку обезбедување на простор за анонимно искажување, давање и добивање младинска поддршка за справување со проблемите.

Иницијатива од млади за млади за подобрување на менталното здравје преку обезбедување на простор за анонимно искажување, давање и добивање младинска поддршка за справување со проблемите.

Иницијатива од млади за млади за подобрување на менталното здравје преку обезбедување на простор за анонимно искажување, давање и добивање младинска поддршка за справување со проблемите.

Форум дел

Корисниците можат слободно и анонимно да постираат, да отвараат дискусии и да бараат и дават совети во една од категориите поврзани со ментално здравје.
Како можеш да помогнеш ?

Волонтерски дел

Корисниците можат да зборуваат со еден од SpeakOut волонтерите специjално обучени за психолошка поддршка. Принципот се базира на младинска поддршка, а не терапија или подлабоко психолошко советување - се со цел да се заштити корисникот од несакани негативни ситуации.
Пријави се како волонтер

Мисијата на SpeakOut

Преку SpeakOut платформата и дополнителните активности, предавања и дискусии ние се бориме против стигмата и пониженото гледање на значењето на менталното здравје кај адолесцентите. Ги мотивираме самите да се изборат за себеси, да побараат помош и да не се чувствуваат осамено бидејќи и менталното здравје е исто толку битно како и физичкото зравје.

Како стигнавме до SpeakOut

Првата бура на идеи за SpeakOut започна кон крајот на 2018 како дел од предизвикот Generation Unlimited. По долги наши дискусии и споделување на лични искуства сфативме дека на младите им треба простор каде што ќе можат да споделат искуства, мислења и ставови кои не можат на личности што ги знаат поради било какви причини. Со анонимноста веруваме дека целиот фокус ќе падне на проблемот, а не на кој го искусува истото. Во периодот на првата работилница на Generation Unlimited спроведовме анкета ( која можете да ја видите подолу ) и според истата го продолживме развојот на апликацијата.

Статистика

ИСПИТАНИЦИ

260

ЖРТВИ НА НАСИЛСТВО

41,2%

НЕ КАЖАЛЕ НИКОМУ

67,3%

причини

СРАМЕЖЛИВИ И ИНТРОВЕРТИ

НАДВОРЕШЕН ИЗГЛЕД

ЉУБОМОРА КОН НИВ

ДЕЛ ОД МАЛЦИНСТВО

ОСАМЕНОСТ

СРАМЕЖЛИВИ И ИНТРОВЕРТИ

НАДВОРЕШЕН ИЗГЛЕД

ЉУБОМОРА КОН НИВ

ДЕЛ ОД МАЛЦИНСТВО

ОСАМЕНОСТ

SpeakOut филозофија

  Веруваме дека секој млад индивидуалец е способен да се избори за својата добра состојба во однос на ментално здравје и да изгради своја јачина. Нашата цел е да им покажеме на младите кои се борат со некој личен проблем или кои се жртви на насилство дека со верба во себе, мала мотивација, самодоверба и отпорност кон околината можат сами да пронајдат решение за својот проблем. Уште во почетокот при дискусија за апликацијата дојдовме до меѓусебен заклучок дека најдобриот начин кој нам би ни помогнал во истите тие моменти би бил доколку некој би ни дал мотивација и поддршка додека ние самите се избориме и најдеме решение за проблемот, а воедно и место каде што би можеле анонимно да побараме помош – со тоа што проблемот би бил единствениот фокус, а не идентитетот.

   Како иницијатива од млади за млади исто така веруваме дека неформалноста е тоа што ги зближува луѓето. Од тоа, друга особина на SpeakOut е неформалноста и лесната атмосфера што ја носи. Овој простор е простор за сите, без навреди, без негативен и тежок воздух, иако темите би биле сериозни. Добредојдени се и лесни на срце дискусии и шеги за да ја освежат околината. Жирафчето е  доволно сериозно но и доволно интересно за да не се изгуби ни во едната, ни во другата крајност.

SpeakOut волонтери

Мисијата на SpeakOut никогаш не би се остварила доколку нема луѓе надвор од тимот што ќе веруваат и ќе се стремат кон истата. За таа цел SpeakOut програмата има потреба од три типа волонтери:

 – SpeakOut волонтери (жирафчиња) – средношколци кои ќе бидат дел од проектот и фамилијата на SpeakOut. Истите ќе можат да помогнат во дизајнерски, технички или организациски се со цел заедно да ја реализираме мисијата на SpeakOut. Ќе има редовни состаноци, дружби, едукативни и секако забавни активности.

 – Модератори – личности кои ќе се погрижат за добрата атмосфера и одржувањето на безбедниот простор во апликацијата.

 – Волонтери во еден-на-еден чат – студенти од трета или четврта година на факултет за психологија кои ќе бидат овде да ги ислушаат корисниците и да им помогнат самите да се пронајдат кон вистинското решение на проблемот.

Победничко видео

© 2019 Copyrights by SpeakOut. All rights reserved.